Oro för minskat hemmafix

Åtgärderna mot coronakrisen har lett till en kraftigt ökad försäljning hos bland annat Bygghemma, Byggmax och Clas Ohlson. Trots det optimistiska läget varnar Byggmaterialhandlarna för en betydligt sämre utveckling senare i år.

- Inför hösten är många av medlemsföretagen väldigt oroliga för konjunkturnedgången, säger Byggmaterialhandlarnas vd Monica Björk till Dagens industri. 

Hon bedömer att en ökad oro för arbetsmarknaden, lägre huspriser och privatekonomi kommer att dämpa byggmarknaden, flyttkedjor, renoveringsviljan och hemmafixarlusten.

Karin Eriksson, vd på XL-Bygg, pekar på att det också finns ljuspunkter.

- En hel del kan vägas upp av minskat utlandsresande, där jag tror att mönstren kan ta lång tid att återhämta sig. Det ger pengar över samtidigt som man blir mer mån om att hemmet ska vara trevligt att bo i, säger hon till Dagens industri.

Johan Saxne på Bauhaus är inte speciellt orolig eftersom företaget klarade av att hantera finanskrisen 2008 på ett bra sätt. Han framhåller dock att lägre bostadspriser är den största riskfaktorn för Bauhaus, och att kunderna handlar som mest i samband med att de flyttar.

Per Gidlund E-mail:pergid@gmail.com
Publicerad 2020-05-18 12:30:16

Länk till nyhetsarkivet